Hyvä valaistussuunnitelma kannattaa aloittaa sisäänkäynnistä


Sisäänkäynnin valaistusratkaisut voivat kruunata tai sitten jopa rikkoa hyvän sisustussuunnitelman. Kun päivät lyhenevät, on tärkeämpää luoda kutsuva ja rentouttava tila sisäänkäynnistä uloskäyntiin. Statement-henkisestä riippuvalaistuksesta aina veistoksellisiin pöytävalaisimiin ja seinävalaisimiin, on markkinoilla tarjolla sisustussuunnittelun ohjaamana monipuolinen valikoima vaihtoehtoja, jotka sopivat eteiseen yksilöllisiin ideoihin, makuun ja budjettiin peilaten.

Budjettiin vaikuttavat tietenkin valaisimet itse, mutta myös se mistä niitä hankkii. Esimerkiksi verkkokaupassa osoitteessa https://www.nettilamppu.fi/ on laaja valikoima valaisimia juurikin eteiseen ja sisäänkäyntiin. Oikean kaupan valitsemalla voit säästää rahaa valaistuksessa ja muutenkin sisustuksessa.

Kerroksellinen tapa lähestyä valaistusta tuo syvyyttä

Kun hankit sisääntuloa varten valaistuksen, joka sopii täydellisesti yhteen huonekalujen, säilytystilojen, lattian ja värimaailman kanssa, tila tuntuu hienostuneelta ja harkitulta. Etsi itsellesi valaisimet, joiden muoto ja paksuus ovat samankaltaisia. Niissä tulisi olla myös yhteensopiva viimeistely.   Kerroksellinen lähestymistapa eteisen valaistukseen ei ainoastaan luo kutsuvaa tunnelmaa, vaan tuo myös mielenkiintoista syvyyttä ensimmäiseen astuttavaan kohteeseen kodissasi.

Perinteisemmissä kodeissa on nähtävillä hiukan hölmösti asennettuja alasvaloja tai upotettavia valaisimia, sillä varsin usein ne on usein sijoitettu huonosti. Se tarkoittaa myös sitä, että ne harvoin palvelevat tarkoitustaan. Korostusvaloina alasvalot ja LED-valot ovat omiaan esimerkiksi taidetta korostamassa. Värilämpötilan tulisi olla lämmin näissä valoissa.  

Valaisimet saavat olla sammutettuinakin tyylikkäitä

Valoa on hyvä käyttää huoneen arkkitehtonisten erikoisuuksien korostamiseen. Mutta valaisimien ulkonäölläkin on merkitystä. Siksi monet valitsevat yhä useammin valaisimia, jotka toimivat tyylikkäinä esineinä myös silloin, kun ne ovat sammutettuina. Näitä ovat monet riippuvalaisimetkin. Statement-riippuvalaisimet toimivat hyvin korkeissa katoissa ja niissä vielä erityisesti kapeissa käytävissä.

Riippuvalaisinta valitessa on hyvä varmistaa, että se voidaan ripustaa kohtuullisen matalalle, jotta se liittyy esineenä muihin huoneen huonekaluihin. Usein kuluttajat suunnittelevat riippuvalaisimen liian korkealle, vaikka todellisuudessa se näyttää ja tuntuu paremmalta hieman alempana. Se voidaan ripustaa esimerkiksi keskellä sijaitsevan pöydän yläpuolelle, kunhan se ei haittaa jotain tärkeää huoneessa.

Maksimoi eteisen valo peileillä

Peilien käyttö valon maksimoimiseen on vanha keino, joka toimii edelleen mainiosti. Pienissä tiloissa peilit auttavat heijastamaan aurinkoa koko huoneeseen ja sekä lisäämään tilan tuntua esimerkiksi pienessä eteisessä.

Eteisen seinävalaisimet ovat varsin loistava tapa tuoda mielenkiintoa seinälle. Ne myös vapauttavat lattia- tai pöytätilaa. Muista kuitenkin, että niiden on tarkoitus valaista huone eikä kattoa. Yksi hyvä keino on houkutella katse eteistä pitkin valaisemalla eteisen puoliväli tai jokin esine eteisen toisessa päässä. Se auttaa kummasti lyhentämään pitkää ja kapeaa tilaa.

Hyvä valaistus voi muuttaa eteisen ratkaisevasti. Oikein sijoitetut ja valitut valaisimet voivat saada pienen tilan näyttämään suuremmalta tai laajan huoneen intiimimmältä. Ne voivat myös auttaa luomaan tunnelmaa ja esimerkiksi korostamaan huoneen ominaisuuksia. Eteisen valaistus voi olla niin monipuolinen projekti, että se kannattaa suunnitella heti valaistussuunnittelun alussa.

Aloita ylävalaistuksesta

Hyvä keino on aloittaa ylävalaistuksesta. Sen jälkeen voikin miettiä kuinka korostaa taidetta.   Seuraavaksi voidaan miettiä mihin sijoittaa (tai sijoittaako) koristeelliset seinävalaisimet, jotka asennetaan pään korkeudelle ja silmien tasolle valonlähteeksi. Lopuksi pöytävalaisimet valaisevat eteisen alaosan.

Tiettyihin tehtäviin räätälöidyt valot parhaimmillaan voivat vähentää silmien rasitusta. Niillä on myös se hyvä puoli, että ne voivat luoda miellyttävämmän ympäristön. Jos kuitenkin haluaa siirtyä pois kattoon sijoitetusta kohdevalaistuksesta muunlaiseen valaistusmalliin, on tällöin tärkeää ottaa käyttöön runsaasti erilaisia valaistuksen tasoja, joita voidaan saada aikaan käyttämällä erilaisia valaisimia – kuten koristeellisia riipuksia ja seinävalaisimia sekä muita valaisimia ja lamppuja.